Plintar

Vad du än ska bygga så är en stadig och ordentlig grund viktig för att få ett så bra resultat som möjligt.

Med våra betongplintar kan du se till att ditt bygge står säkert förankrat under lång tid.

Våra plintar är lämpliga som grund för träbyggen så som staket, plank, terrasser, förråd och mycket mer. Plintar utgör grunden som du fäster t.ex. stolpar i.

Vi på Listorps Cementgjuteri tillverkar plintar i fyra olika höjder:’

  • 40 cm
  • 50 cm
  • 70 cm
  • 90 cm

Varje plint har två stycken ingjutna fästjärn och dessa finns i fyra olika storlekar mellan 2 till 5 tum.

Användning:

Plintar grävs ner i marken för att ge dig något att fästa ditt bygge i. De kan ge stadga åt ett staket eller plank och bära upp tyngden av ett förråd eller en altan. För att få bäst resultat ska plintarna nå fast mark när de grävs ner. Du behöver alltså gräva förbi den lösa matjorden. Räkna dessutom med att de ska sticka upp ca 5 cm ovanför marken. Är marken mjuk och lös behövs ett djupare håll och en längre plint. Är marken hård och stening räcker det med en kortare plint. Grunda med en markduk och ett lager makadam eller grus under plinten. Packa jord och grus tätt om den nergrävda plinten tills den står stadigt.

Använd ett plank som du kan lägga från plint till plint och ett vattenpass för att hålla dina plintar i styr. För att undvika att fukt kryper upp i bygget från betongplinten, lämna ett mellanrum när du fäster träet i fästjärnen. Detta kan du göra genom att lägga en ca 1 cm tjock bit trä mellan plinten och träet. Dessa plockar du sedan bort efter att träet har fästs i fästjärnen. Kom ihåg att använda samma avstånd på alla plintar.